joi, 3 noiembrie 2011

30 octombrie

Nu voi vorbi nici de politica naţională, nici de cea internaţională, ci de ceea ce ar fi putut fi. După primult război mondial, Mustafa Kemal ar fi dorit relaţii cît mai bune între ţările din Balcani. Oricît ar strîmba unii din nas, eu prefer să introduc şi România aici şi cînd arfirm că sîntem balcanici, departe de a o lua în sens peiorativ, eu înţeleg prin asta ortodocşi, bizantini, altfel decît restul Europei, dar în sens bun.
Acelaşi lucru l-a dorit şi Nicolae Titulescu, adica o apropiere mai strînsă între ţările din zonă. Din păcate Mustafa Kemal moare, vine războiul, moare şi Titulescu, majoritatea ţărilor din Balcani sînt negociate de marile puteri pe un şerveţel şi aproape toate oferite sovieticilor. Cu o excepţie, Yugoslavia, dar asta e o altă poveste. Turcia a fost strategic admisă în NATO, Grecia a fost scoasă de sub influenţa sovieticilor, dar lăsată de izbelişte, apoi luată în UE, aşa că visul unei uniuni în Balcani, mult mai bună pentru toţi s-a destrămat definitiv. Păcat! Ar fi fost preferabil să reuşim o uniune aici, între noi şi să-i fi lăsat cu Uniunea lor arogantă, să vedem pe cine dracu ar mai fi considerat ţări de categoria a doua!

P.S. Indivizii ăia din UE care pretind că nu am putea asigura siguranţa graniţelor uită invazia de africani din vara asta, că italienii erau gata să-şi ia lumea în cap, şi au impresia că dacă ei n-o pot apăra nici măcar de renii de la Polul Nord, ori de peştii din Atlantic, nici noi nu putem, uitînd că i-am apărat vreme de secole de toate invaziile, ca să-şi poată ei clădi imperiile şi implicit bogăţiile de azi. Cînd am fost mai slabi, erau gata să ajungă paşalîc, ori au fost bătuţi măr chiar şi la ei acasă.
Prin cancelarii europene se vorbeşte tot mai des despre război. Ăştia chiar nu sînt zdraveni la capt, dacă  îşi închipuie că un război acum nu ar însemna un dezastru pentru ei, care nu sînt obişnuiţi să piardă privilegii. Unora li s-ar putea întîmpla exact ce au făcut ei cu Yugoslavia, cît despre faimoasa Uinune, aia ar înceta urgent să mai existe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu