miercuri, 16 noiembrie 2011

Joi 17 nov.


Am intrat în postul Crăciunului, aşa că voi încercat nişte reţete de post.

Prima ar fi un papricaş din bureţi şi cartofi, primii fiind înlocuitorii de carne. Dacă nu aţi avut grijă în toamna asta să vă puneţi bureţi la congelator, nu-i nimic, găsiţi şi în marile magazine! Puţin cam scumpi, dar nici foarte tare... Şi dacă nu, există pleurotus la piaţă.
Tocaţi o ceapă mărunt şi o dinstuiţi cu ulei pînă se înmoaie. Nu trebuie arsă! Adăugaţi bureţii. Dacă sînt hribi din congelator, adăugaţi imediat şi cartofii tăiaţi cuburi mari. Dacă aveţi gălbiori, ghebe sau pleurotus, se lasă cam cinci-zece minute să se dinstuie, adăugînd cîte puţină apă dacă e cazul. Nu se face papricaşul cu champignon.
După ce aţi adăugat cartofii potriviţi de sare, piper, boia, o frunză de dafin şi turnaţi apă.
Papricaşul trebuie să fie lung, adica să aibă zeamă mai multă. Nu-l faceţi însă supă!
La sfîrşit adăugaţi frunze de pătrunjel şi gata!

Şi acum să facem o salată tropicală cu orez, bună pentru postul pe care l-am putea ţine.
Un pahar de orez (aproximativ 150-200 gr) cu bob lung se fierbe în apă cu sare, iar după ce s-a umflat, îl puneţi într-un castron pentru salată.
Se taie cîte o felie de ardei roşu şi galben (poate fi şi numai roşu, dar mai mult) cuburi şi se adaugă peste orez.
4-5 caise uscate se taie bucăţele şi se pun la înmuiat împreună cu 2 linguri de stafide cam 15 min, apoi se vor scurgge şi se vor adăuga şi ele în orez.
Se taie rondele subţiri cam 5 cm praz, partea verde şi se sărează, apoi se lasă 10 min aşa, înainte de a le adăuga celorlalte ingrediente din bol.
Se taie cîteva cubuleţe cam o jumătate de fruct de mango, iar pentru cine nu vrea, cîteva felii de grapefruit, dar curăţat de pieliţă.
Se taie fin cîteva frunze de salată chinezească şi se adaugă, dar e opţional. Tot opţional e să adăugaţi şi cîteva boabe de rodie.
La sfîrşit se face un ameste cu foarte puţin ulei de măsline şi zeamă de la o jumătate de lămîie şi cine doreşte piper alb. Se toarnă peste conţinutul din bol şi se amestecă cu grijă. Atenţie, orezul nu trebuie fiert pînă se face mămăligă! Peste salată se presară, cui îi place, 2 linguri de fulgi de cocos. Se lasă totul să stea cam 20-30 min. înainte de a o servi.
Observaţie: asta e o reţetă vegetariană şi totodată de post. Carnivorii pot adăuga 100 gr. şuncă presată sau afumată, tăiată cubuleţe, dar nimic altceva!
Faceţi operaţiunile care necesită timp (prazul, caisele şi stafidele) în timp ce fierbe orezul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu