miercuri, 23 noiembrie 2011

Joi 24 nov.


O reţetă de prăjitură de post . E simplă şi ieftină
O cană apă, o cană zahăr 6 linguri ulei, 2 linguri marmeladă sau gem, o linguriţă bicarbonat, stafide, scorţişoară, făină cît cuprinde.
Se amestecă ingredientele şi se pune făină cît să se formeze o pastă care curge, ca la chec.
Se coace la foc potrivit. Cînd s-a răcit se toarnă deasupra o galzură de cacao (150 gr. zahăr, 3 linguri cacao, 25 gr. margarină, 5 linguri apă) sau doar se pudrează cu zahăr.

Şi acum despre regele toamnei, bun nu doar pentru prăjitură (se face ca şi cea cu mere), ori ştrudel, poate fi pus la copt, dar poate fi folosit şi la mîncare. Şi anume: Dovleacul galben, dulce, mai ales cel numit turcesc, care se coace mai repede şi nu are atîtea seminţe. Nu voi vorbi despre prăjituri, ci despre mîncare. În primul rînd o supă cremă de dovleac, în care se foloseşte o farfurie adîncă de tovleac tăiat cuburi, 3 cartofi potriviţi, un păstîrnac(să nu fie lemnos) şi puţină ţelină, tot în cuburi. Se fierb şi se face un pireu. Separat se dinstuie o ceapă mică cu ulei, apoi se adaugă pireu şi apă. Se potriveşte de sare şi se pune puţină nucşoară. Se serveşte ca atare sau cu smîntînă ori cu iaurt cremos şi crutoane de pîine prăjită.
Mai rar gătit e dovleacul cu orez. Dinstuiţi o ceapă mică, adăugaţi cuburi potrivite de dovleac, 2 boabe de enibahar, orez şi curry. Cînd înfloreşte orezul e gata. Se lasă să se umfle şi se serveşte cu murături. Nu amestecaţi orezul. Cînd nu e post se poate adăugă şi puţin jambon, pe care îl puneţi odată cu ceapa.
De săptămîna viitoare vom începe să ne pregătim de sărbători. Pentru că de sărbători te pregăteşti tot postul, nu doar cu cîteva zile înainte de Crăciun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu