vineri, 7 octombrie 2011

7 Octombrie


După cum am amintit, Reginaldo Ustariz, medic şi el ca şi Che, a fot la Vallegrande în momentul în care se dădea vestea morţii lui Che şi nu doar că a denunţat faptul că nu murise în luptă, ci şi-a dedicat 40 de ani din viaţă pentru a lămuri unele aspecte. A folosit în această documentare spusele unor oameni care l-au cunoscut pe Che şi au participat cu el la diferite acţiuni, fie că e vorba de oameni simpli, de prieteni cum e Alberto Granado ori Fidel, sau a consultat documentele existente, dar şi însemnările altora sau acte oficiale, la care a avut acces mai tîrziu. Atunci cînd ceva e discutabil, prezintă afirmaţii din ambele părţi şi te lasă să tragi concluzia. Nu e patimă în analizele sale, doar fapte şi, cum e firesc, unele  păreri personale.
Vreau să cred că o persoană care a făcut să se scrie despre el cărţi, dintre care şi aceasta, reprezentînd o serioasă documentare, nu e un simplu aventurier.
Dar iată cum se pare că a început legenda. Dau citatul din Ustariz tocmai pentru a se vedea cum se pot schimba impresiile într-o clipă:
"…Dintr-odată, o doamnă şi-a croit drum prim mulţime strigînd: "Şi eu vreau să-l văd pe acest Che. Acest invadator, cel care ne-a omorît soldaţii" Brusc, a tăcut şi a rămas nemişcată cînd l-a văzut pe Che în faţa ei. Vocea i s-a domolit; vorbele i se topeau: "Acesta aşa… Dumnezeule!", gîngăvind: "Ce bărbat frumos! Sărăcuţul, pare a fi Iisus Hristos…"…."
E descrierea unui martor ocular! De aici pînă la a-l venera, în ciuda faptului că i s-a îngropat cadavrul într-un loc neştiut, nu a mai fost decît un pas. Şi, cu ajutorul americanilor, pasul a fost repede făcut.
Însă rămăşiţele pămînteşti ale lui Che au fost căutat mult timp, mai exact pînă în 1997, cînd s-au întors în Cuba, cu tot ceremonialul demn de un erou.
Şi totuşi eu cred că Che Guevara a fost altceva, nu doar un erou. Şi o mai cred şi alţii, mult mai îndreptăţiţi la o părere. Iar dacă ar fi să admitem că a fost un aventurier, atunci a fost aşa cum s-a caracterizat el însuşi, "unul care îşi riscă viaţa pentru a demonstra adevăruri."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu