miercuri, 26 octombrie 2011

19 octombrie


Gabriel Garcia Marquez  este cu siguranţă unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului ce s-a încheiat şi cartea sa desre Bolivar, "Generalul în labirintul său", probabil una dintre cele mai bune cărţi pe care le-a scris. E o carte extrem de amară, din care se poate învăţa mai ales ce înseamnă adevărata valoare, dar şi cît de mari pot fi iluziile şi deziluziile noastre, oameni excepţionali ori oameni obişnuiţi. Bolivar a fost o existenţă excepţională, iar eu îndrăznesc să afirm superior lui Napoleon Bonaparte, cel puţin din două motive: a luptat pentru indenendenţa continentului, nu pentru cucerirea lui, ca în celălalt caz şi nu s-a lăsat furat de titluri şi glorii efemere, dimpotrivă a renunţat la tot pentru a evita instaurare unor viitoare dictaturi, pe care le-a anticipar, dar nu a reuşit să le oprească. Ceea ce-i aseamănă pe cei doi e curajul, ataşamentul oamenilor şi faptul că, deşi unul a sfîrşit victorios, iar celălalt învins au murit aproape la fel de singuri.
Dar iată două fragnente din roman:
"Era sfîrşitul. Generalul Simon Jose Antonio de la Serenisima Trinidad bolivar y Palacios pleca pentru totdeauna. Smulsese stăpînirii spaniole un imperiu de cinci ori mai mare decît teritoriul european, dusese timp de douăzeci e ani războiae ca să-l păstreze liber şi unit şi-l condusese cu mînă fermă pînă săptămîna care trecuse, dar în ceasul plecării nu-i rămînea nici măcar mîngîierea de a fi crezut."
………………………………..
"Atunci îşi încrucişă braţele pe piept şi începu să asculte glasurile limpezi ale sclavilor  din fabrică intonînd rugăciunea de la orele şase, iar pe fereastră văzu diamantul lui Venus de pe cer care pierea pentru totdeauna, zăpezile eterne, tinerele plante agăţătoare ai cărăr clopoţei galbeni nu-i va mai vedea înflorind în sîmbăta următoare din casa închisă, cufundată în doliu, ultimele scîntei ale vieţii care niciodată, în vecii vecilor, nu avea să se mai repete."
Ce carte minunată. Recomand pentru cei ce au considerat "Toamna patriarhului" ori "Un veac de singurătate " mai greu de citit, să citească romanul despre Bolivar. Nu se citeşte uşor, dar e minunat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu