vineri, 7 octombrie 2011

5 Octombrie

Anii trecuţi a apărut o carte despe Che Guevara, alături de un ziar. O carte ce reprezintă o documentare de 40 de ani, a unui om prezent pe data de 1o octombrie în locul unde a fost asasinat CHE şi care atunci şi mai tîrziu a avut curajul să-şi asume riscul de a denunţa ceea ce a fost o crimă, blocînd versiunea căderii sale în luptă. Gafa imensă făcută de americani, aceea de a-l expune apoi pe Che Guevara mort în faţa presei, nu a făcut decît să alimenteze legenda, iar faptul că, aşa cum spune Reginaldo Ustariz, şefii armatei boliviene au decis să îi ascundă pentru decenii mormîntul nu a diminuat cu nimic interesul oamenilor, ci numai a sporit misterul. La carte voi reveni în altă zi.
Vreau să amintesc aici şi apariţia în 2010 la Polirom a Jurnalului bolivian al lui CHE, din care am să citez cîteva fragmente, ceea ce reprezintă, alături de cartea lui Ustariz, unul din puţinele acte de respingere a mentalităţii slugarnice faţă de americani, de care s-a dat dovadă la noi în ultimii ani. Pentru neavizaţi, Jurnalul nu e o lucrare literară ci un manual al luptei de guerillă, notiţe zilnice despre cele întîmplate, despre erori şi despre dificultăţile întîmpinate, concluzii aparent seci, dar cine ştie să citească printre rînduri poate afla destule despre personalitatea omului devenit pentru mulţi un simbol.

"23 februarie
Zi neagră pentru mine; am făcut pneomonie din cauza epuizării. Marcos, Braulio şi Tuma au plecat de dimineaţă să lucreze la drum, în timp ce noi aşteptam în tabără. Am descifrat un mesaj nou în care se confirmă în care se confirmă primirea mesajului meu trimis printr-o căuţă poştală din Franţa."

4 aprilie
"Eşec aproape total. La ora 14.30 am ajuns într-un loc unde se puteau observa urme ale soldaţilor, chiar şi o beretă de paraşutist şi resturi de mîncare nord-americană, raţii individuale."
12 septembrie
"Se pare că oferta lui Barrientos a determinat o reacţie; în orice caz, un ziarist dement credea că 4200 de dolari este prea puţin dacă se ia în considerare ce pericol reprezint. Radio Havana a anunţat că OLAS a primit un mesaj de susţinere din partea ELN; minunile telepatiei!"
7 octombrie
"Armata a dat o ştire ciudată despre prezenţa a 250 de oameni în Serrano ca să oprească trecerea celor 37 (de luptători) despre care se spune că sunt înconjuraţi. Refugiul nostru se presupune că se află între rîurile Acero şi Oro.
Ştirea pare diversionistă.
h - 2000 m."
Însemnarea din data de 7 octombrie e ultima din jurnalul lui CHE. A doua zi avea să fie rănit, iar pe data de 9 asasinat din ordinul americanilor.
Despre conţinutul cărţii şi mai ales despre păreri avizate, privind pesronalitatea lui CHE, voi mai scie încă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu