miercuri, 26 octombrie 2011

20 octombrie


Sîntem în plină toamnă aşa că vă propun un
 Tort de castane.
Pentru asta aveţi nevoie de piure, făcut din 1 kg castane fierte şi pasate, frecat apoi cu un sirop din 150 gr zahăr şi cam 5 linguri de apă, fierte bine apoi, cînd s-a răcit puţin, pus peste castane, plus 100 ml rom. Se poate pune şi un plic de zahăr vanilat. Pireul se poate folosi ca atare (servit în cupe sau farfurii de compot) cu ciocolată rasă deasupra şi, pentru cei ce preferă, frişcă.
Piure gata preparat se găseşte şi în comerţ. În borcane, dar e cam moale, ori în pachet, ca margarina, acela e puţin tare şi necesită ca să-l întinzi pe tort o lingură de unt, ori 2-3 linguri rom. E însă mai preactic pentru cine nu are timp sau posibiliatet de a-şi procura convenabil castane.
Pentru tort, se face un blat din 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 3 linguri făină şi două cacao, ca orice pandişpan. Se coace, se taie în două, se însiropează cu un sirop dintr-un plic de zahăr vanilat, 50 ml apă şi 50 ml rom şi se umple cu pirueul de castane.
Apoi, după preferinţă, tortul se poate îmbrăca într-o glazură de ciocolată şi decora cu alune sau migdale, ori se poate îmbrăca în frişcă, peste care radem apoi puţină ciocolată amăruie sau folosim décoraţiuni din ciocolată care se găsesc în comerţ
Pentru gospodinele mai curajoase, o sugestie: tortul arată minunat îmbrăcat în galzură de ciocolată şi decorat cu castane glasate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu