luni, 3 octombrie 2011

3 Octombrie


Omul despre care voi vorbi în această săptămînă are, într-un fel aparte, legătură cu cei doi lideri ai opoziţiei noastre.
Unul, Victor Ponta, purta nu cu multă vreme în urmă, în ciuda tuturor snobilor care strîmbau din nas pentru că la noi era la modă neoliberalismul, portretul său pe tricou. Nu sînt de acord cu acest mod de a aprecia un om, dar tot e mai bine decît să-l consideri un aventurier, cum făcea domnul istoric Antonescu. Că cei doi lideri fac acum alianţă, îmi dă serios de gîndit. Pentru că, fie domnul Ponta nu a înţeles mare lucru din mesajul pe care ni-l dădea ommul pe care altădată îl admira, fie a fost repede convertit la nişte idei tîmpite! Că domnul Antonescu nu înţelege nimic din respectivul personaj şi nici ce sens poate avea uneori cuvîntul aventurier, am să exemplific cu un citat:
"Mulţi îmi vor spune aventurier, …numai că unul de un gen diferit şi dintre aceia care-şi riscă viaţa pentru a demonstra adevăruri."
CHE Guevara, pentru că despre el e vorba, şi-a riscat viaţa şi, fie că le place unora fie că nu, a devenit legendă şi idealul său a fost preluat, aşa cum de altfel spera, de mulţi oameni de pe planetă, în aceşti ultimi zeci de ani.
Neoliberalismul, simbol al egoismului absolut s-a dovedit neviabil, în schimb imaginea lui CHE flutură pe steagurile tuturor celor care protestează împotriva nedreptăţilor acestei lumi şi va mai flutura încă, fie că îi convine domnului Antonescu sau nu.
Deci, pentru că se apropie 9 octombrie, despre CHE Guevara voi vorbi întreaga săptămînă, poate învaţă şi cei ce nu şi-ar risca nu viaţa, ci nici măcar o clipă de comoditate, ori căldura fotoliului de parlamentar pentru noi, oamenii obişnuiţi.

P.S. Uitîndu-mă la ce se petrece în lume, mai ales în nordul Africii şi în special în Libia, la modul în care cei puternici s-au repezit ca ulii să-şi împartă o ţară sau alta, nu pot să nu remarc cît de adevărate erau cuvintele lui Che, oricît ar strîmba din nas unii care cred că imperialismul nu mai există. Pentru că spunea Che despre altă situaţie, dar avînd ca iniţiatori pe aceeaşi potentaţi: "Am trăit în propria ţară ca nişte străini. Orice yankeu imperialist are mai multe drepturi decît noi pe teritoriul nostru naţional." Tare mă tem că asta o vor constata curînd şi autointitulaţii "revoluţionari" din Libia. Părinţii au luptat pentru independenţă, ei pun pe tavă ţara intereselor străine. Ca şi noi, dacă mă gîndesc mai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu