vineri, 7 octombrie 2011

6 Octombrie


Ernesto Guevara dela Serna, cunoscut mai ales cu apelativul de Che, s-a născut în 1928 în Rosario, Argentina, a studiat medicina, a făcut o călătorie pe motocicletă cu prietenul său Alberto Granado prin întreaga Americă Latină unde a văzut toată mizeria de pe continent, a plecat din ţara sa întîi în Guatemala şi mai apoi în Mexic unde i-a cunoscut pe Fidel şi Raul Castro. S-a alăturat cubanezilor şi a pornit cu iahtul Granma spre Cuba, unde a participat la luptele contra dictaturii lui Batista, din Sierra Maestra pînă la victoria finală din 1 ianuarie 1959. Deşi deţinea înalte funcţii în Cuba, fiind apreciat şi iubit de cubanezi, în 1965 renunţă la tot şi pleacă la început în Congo, apoi în Bolivia unde, cu o mînă de oameni va ţine în şah armata boliviană şi va da dureri de cap yankeilor. Este asasinat pe 9 octombrie în satul La Higuera, în trufia lor, americanii fac greşala de a se lăuda cu moartea lui CHE şi-i arată trupul presei. Fotografia va face urgent înconjurul lumii şi va un avea efect de bumerang. Din acel moment şi cei care nu ştiau prea multe despre Guevara îl vor considera un simbol al luptei împotriva opresiunii şi aşa se întîmplă şi azi.
Mai puţin la noi, desigur, care nu mai gîndim de mult cu propriul nostru cap!
Şi, ca să închei portretul lui CHE, voi da un fragment din scrisoarea către Fidel Castro, prin care explică motivul plecării şi încă un citat pe care sigur nici domnul Antonescu nici alţi indivizi slugarnici nu-l cunosc, altfel s-ar gîndi de două ori pînă să deschidă gura şi să vorbească fără argumente, numai ca să facă plăcere celor ce încă susţin o doctrină care de douăzeci de ani nu a însemnat decît nenorocirea planetei şi drumul spre criza pe care o trăim acum şi anume neoliberalismul!
Deci: 
 "Hago formal renuncia de mis cargos en la Directio del Partido, de mi puesto de ministro, de mi grad de comandante, de mi condicion de cubano. Nada legal me ata a Cuba, solo lazos de otra clase que no se pueden romper como los nombramientor.
……………………………………………………….
Otras tierras del mundo reclamas el concurso de mis modestos esfuerzos… y llego la hora de separarnos."
( Renunţ în mod formal la funcţiile mele din conducerea partidului, la postul de ministru, la gradul de comandant, la naţionalitatea cubaneză. Nimic legal nu mă mai leagă de Cuba, decît legături de alt gen, care nu se pot rupe ca şi nişte funcţii. ..… Alte locuri din lume reclamă concursul modestelor mele eforturi… şi a sosit ora despărţirii )

Şi al doilea text, în traducere aproximativă:
"Toată acţiunea noastră este un strigăt de luptă contra imperialismului… Nu contează unde ne va surprinde moartea, ea va fi binevenită din moment ce strigătul nostru de luptă ajunge la o ureche receptivă şi dacă o altă mînă se va întinde pentru a prelua armele noastre …"

Cîţi ar fi renunţat la tot pentru a-şi da viaţa pentru un crez, cîţi ar fi considerat moartea binevenită, dacă alţii vor continua lupta ?! Aventurier ?  Doamne, cîtă nevoie am avea azi de astfel de "aventurieri" pentru a putea să existăm, să trăim cu demnitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu