marți, 4 octombrie 2011

4 Octombrie


Televiziunile străine au transmis, nu odată, imagini şi comentarii corecte referitoare la Cuba sau la Che Guevara. Nu toate, pentru că cele americane nu pot intra în categoria obiectivităţii. Dar am văzut cîndva nu doar interviuri cu Fidel Castro, vorbind despre Che, ci şi cu Alberto Granado, cel care străbătuse America împreună cu prietenul său, intrat mai tîrziu în legendă. Şi a fost extrem de instructiv şi de interesant.
Noi, nu! Noi am adus la televiziune (una pe care încă o mai apreciez) un criminal ca să se laude cum a slujit el CIA nu doar contra lui CHE, ci şi împotriva propriei ţări. Şi, din păcate, nu s-a găsit nici măcar cineva care să exprime o opinie contra acestui ticălos, dar să-i mai dea una (figurativ vorbind şi în limbajul lui Mircea Badea) peste bot.
Televiziunile noastre nu vor însemna mare lucru atîta vreme cît dudui inculte şi băieţi agramaţi vor pretinde că fac presă, transformînd-o într-una de scandal, ceea ce pare că se poartă. Chiar şi persoane respectabile din presă, se lasă tentate să comenteze, în locul unor lucruri serioase, scandaluri momdene. Cît despre ceilalţi, cei care fac emisiuni politice sau politică pur si simplu şi nu se pot lepăda de clişee, poţi să spui, păcat!
Aşa că voi lăsa deoparte astfel de indivizi şi voi încerca să conturez personalitatea lui CHE cu ceea ce am la îndemînă, fără să mă tem de etichete.

P.S. Singurii care au uneori curaj să dea documentare străine, cu opinii ce nu prea sînt însuşite de persoanele publice de la noi şi nu convin administraţiilor SUA sînt, ori măcar erau, cei de pe TVR Cultural. Păcat doar că domul Badea nu le urmăreşte! Sînt mai puţin manipulatoare decît jocurile altor televiziuni, care de aproape o lună nu vorbesc decît despre Ceauşescu ori despre monarhie. Un scop or fi avînd!
- Regret că trebuie să îi aduc o corecţie domnului Gâdea. În iarnă, cînd într-o altă emisiune despre o tînără care a cîştigat un premiu, domnul profesor Athanasiu i-a spus de Mădălina Lefter, pe care o urmărisem probabil amîndoi la RAI, nici nu l-a băgat în seamă, aşa cum nu a băgat-o în seamă pe Mădălina însăşi cînd a invitat-o în spectacolul său pentru Crăciun, Ştefan Bănică Jr. şi a pomenit nu doar de premiul ei, ci şi că va fi o mare cîntăreaţă. Acum, a vorbi despre Mădălina mi se pare cam tîrziu. Oricum, noi nu părem capabili de aceleaşi vorbe frumoase pe care le-a spus la timpul potrivit şi cu nişte încurajări ce trebuiau să vină de la alţii, A. Clerici, de care dl Gâdea pare să nu fi auzit, chiar dacă prezentatorii din România nu vor ajunge la nivelul ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu