miercuri, 26 octombrie 2011

24 octombrie


M-am săturat! Are dreptate Mircea Badea, majoritatea celor ce fac ştiri şi chiar emisiuni de televiziune bat cîmpii! Nu ştiu şi nici nu-i interesează ce ne deranjează pe noi cei care îi privim. Nu, nu pot schimba canalul dacă vreau să aflu ce e în ţară şi în lume, pentru că sînt la fel peste tot. Ceea ce deranjează cel mai mult ar fi, într-o relativă ordine, următoarele:
1. Clişeele. Fie că sînt de expresie, pe drept ironizate cu mult har de domnul Badea, fie că sînt, chipurile de gîndire. Exemplu: tot ce fac americanii e bun, tot ce fac ruşii ori chinezii e rău. Pe chinezi îi lăudăm cu jumătate de gură doar cînd nu avem încotro. Clişeul comunist e penibil, mai ales atunci cînd se referă la o civilizaţie de peste 5 milenii, dar de unde să ştie "gazetarii" noştrii asta ?
2. Însistenţa asupra unui subiect, uneori minor. I se dedică ore, ori zile! Exemplu: O bătaie între clanuri, cum au mai fost douăzeci la fel, chestia de la Deta, o aterizare forţată, fără victime. Se întoarce subiectul pe toate feţele, dar nu se pun întrebări celor responsabili cu aplicarea legii în ţara asta.
3. Felul în care mulţi reporteri urmăresc diferiţi oameni, le bagă microfonul în ochi şi pun întrebări stupide. Exemplu, cînd filmează la o nuntă: "Ce reprezintă ziua asta pentru dumneavoastră ?" sînt întrebaţi mirii. Ori, dacă a fost prins un răufăcător: "Regretaţi fapta ?" După părerea mea, dacă nu au fost testaţi la angajare, ar trebui să li se atragă atenţia şi la prima recidivă să fie daţi afară. Alţii care să le ia locul se găsesc şi poate că ar fi puţin mai buni!
4. Modul în care foarte mulţi moderatori îşi întrerup invitaţii, mai ales cînd aceştia nu spun ce şi-ar dori ei să audă. Un moderator nu e acolo să ne spună ce crede el despre un fapt, mai mult, să impună o anume părere, ci să-i asculte pe invitaţi, mai ales să ne lase pe noi să ne facem o părere despre ce spun ei. Sper să înţeleagă şi doamnele Dana Grecu şi Corina Drăgotescu asta! Dar nu sînt singurele, e o modă printre moderatori să vorbească mai mult decît invitaţii, care şi aşa sînt, de cele mai multe ori prea mulţi şi abia apucă să spună două vorbe. De aceea ziceam că ar fi bine ca unele emisiuni să-şi schimbe formatul ori să limiteze numărul de invitaţi, aşa cum face Radu Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu