marți, 5 iunie 2012

2 iunie


Voi vorbi acum despre copii şi părinţi. Pentru că există copii singuri, fie că părinţii lor au plecat la muncă în străinătate şi cred că trimiţîndu-le cadouri costisitoare îi fac fericiţi, fie pentru că aceştia stau tot timpul la muncă, să facă bani şi, adesea, carieră tot pentru copii!
Un copil nu are nevoie neapărat de lux şi de bonă filipineză, ci de dragostea părinţilor. Nu are nevoie nici de jucării costisitoare, nici de haine fără număr, ci de puţinul timp pe care ar trebui să i-l ofere părinţii. Timp şi dragoste! Poveşti, principii, bucuria unor lucruri făcute împreună.
Mulţi spun că vor pentru copii lor lecţii de engleză, pian, pictură, fără să se întrebe dacă şi copilul are nevoie de toate astea. Poate el are talent pentru limba chineză şi pentru tenis, nu pentru vioară sau balet!
De obicei părinţii îşi transferă frustrările şi nerealizările asupra copiilor, pretinzînd că o fac din dragoste. Că îi dau copilului tot ce ei nu au avut, dar nu le trece prin cap să se întrebe dacă şi copilul lor doreşte ceea ce vor ei să-i ofere ? Nu-l lasă să şteargă un praf, nici nu-l obişnuiesc de mic cu responsabilitatea de a se ocupa de un cîine ori de o pisică, ori de găinile din curte, fie ele şi acelea pitice!
Nu le trece prin minte că un copil nu se gîndeşte atît la maşina scumpă a tatăului, ci la maşinuţele din parcul de distracţii, unde ar putea, eventual, mînca o îngheţată ori vată de zahăr împreună cu părinţii săi.
Dragi părinţi care spuneţi că doriţi totul pentru copil, de cîte ori aţi ieşit cu el la iarbă verde ca să înălţaţi zmee, ori să faceţi o partidă de fotbal, ori să culegeţi flori ? De cîte ori, în loc să-l certaţi pentru cine ştie ce fleac, i-aţi explicat de ce nu e bine să facă un anumit lucru, de cîte ori i-aţi citit o poveste sau aţi urmărit împreună un desen animat ?
De cîte ori aţi ales împreună un CD cu muzică pentru copii sau v-aţi însoţit copilul la un concurs de desene pe asfalt ? De cîte ori seara, înainte de a-l înveli şi a-i spune noapte bună aţi spus împreună o rugăciune scurtă ? De cîte ori ?...
P.S. Cîţi dintre dumneavoastră au citit împreună cu cel mic ori se pregătesc să o facă, o carte numită Pollyiana ? Poate că n-ar strica să avem şi astfel de cărţi publicate de cîte un ziar, pentru că în librării nu doar că nu le poţi atinge ca preţ, ci mai sînt şi povestite pe scurt, de nu mai înţelegi nimic din ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu