joi, 21 iunie 2012

14 iunie


De ceva timp a apărut varza nouă. Desigur, e preferabil să fie mîncată crudă, salată, dar şi gătită simplu poate fi gustoasă. Bunica făcea adesea cînd era post un fel specia. Toca varza puţin mai mare decît pentru salată li o punea la fiert cu sare şi o crenguţă de cimbru. Cînd era aproape fiartă (fierbe repede), amesteca într-un castron 2 linguriţe făină cu bulion. Cantităţile depind şi de cîtă varză pregătiţi. O turna apoi peste varză, amesteca puţin, adăuga un vîrf de cuţit de piper şi gata. În ziua de azi puteţi adăuga şi o linguriţă de bază pentru supă, dar eu nu vă sfătuiesc.
Celălalt fel e mai puţin dietetic. Se taie varza fideluţă şi se căleşte în ulei cu puţină sare şi piper după gust. Separat fiebeţi paste scurte, de preferinţă în formă de pătrate, puteţi să faceţi paste şi în casă, dacă ştiţi. Cînd varza s-a călit, scurgeţi pastele puneţile peste varză şi amestecaţi. Bunica ştia să facă tot felul de aluaturi, talent pe care eu nu-l am, deci nu vă pot da sfaturi în acest sens. Ştiu doar că făcea un fel de pătrăţele mai mari, adesea fără ou, iar cînd pastele sînt fără ou, reţeta de mai sus poate fi de post.
P.S. Pare un an cu fructe puţine, profitaţi de ele aşa naturale, nu le stricaţi în prăjituri! Eventual puneţi cîteva peste 2-3 cupe de îngheţată, adăugaţi puţin sirop şi un pişcot ori două limbi de pisică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu