sâmbătă, 24 martie 2012

22 martie

A venit primăvara. Încet încet apar tot felul de frunze verzi, bune pentru ciorbă: salata, urzicile, spanacul, loboda. Voi da reţeta mea, adica principiul de bază, apoi pentru fiecare se ajustează puţin.
Se călesc în ulei 2-3 cepe verzi şi nişte usturoi, din care este. Dacă e verde, tot aşa. 2-3 bucăţi, dacă e vechi în funcţie de cît e de mare şi cît vrei să fie gustul, cam 2 căţei. Eu pun praf, cam ½ linguriţă, la 2 l apă.
Imediat după ce ai pus ceapa şi usturoiul adaugi ce ai, salata ruptă bucăţi, spanacul, urzicile sau loboda tăiate mai mare cu cuţitul şi le laşi să se călească.
Dacă faci supă de salată  poţi adăuga ½ din cantitatea de lichid apă, cealaltă zer, dacă ai. E bun pentru că are mult calciu. Pentru celelalte doar apă.
Cînd începe să fiarbă adaugi o lingură de bază pentru supă (tip vegeta), piper şi, pentru celelalte supe, cu excepţia salatei, două linguri orez sau ceva tăieţei. O dregi cu ou şi smîntînă sau iaurt. Iar dacă vrei mai acră adaugi lămîie.
Pentru supa de salată, odată cu ceapa şi usturoiul poţi pune şi bucăţele de suncă ori costiţă să se prăjească puţin, apoi le laşi să fiarbă în supă, situaţie în care pui ulei mai puţin.
Tot la supa de salată poţi să faci omletă tip clătită, dar mai groasă, ori frigănele.
Un alt sfat e să folosiţi salată de grădină adica nu din asta căpăţîni, cum se găsesc în magazine, ci salata mai mică pe care o aduc cultivatorii, dacă o mai aduc anul ăsta!
În ceea ce priveşte supa de lobodă, se pune atît lobodă albă, cît şi nişte lobodă roşie, mai ales pentru culoare. Eu la supa de lobodă pun doar orez, la celelalte opţional.
La urzici trebuie abut grijă, se pune doar frunza nu şi codiţele care sînt lemnoase.
Oricare varianţă o veţi alege e foarte bună ciorbele de acest fel fiind sănătoase, cu atît mai mult acum, prinăvara.
* dacă ai ştevie, aceea nu se face singură, e prea acrişoară, aşa că o combini fie cu spanac, fie cu lobodă, fie cu urzici, fie chiar cu salată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu