miercuri, 22 februarie 2012

Joi, 23 februarie


Altfel de ghiveci
O ceapă de mărime potrivită se taie pşi se dinstuie în puţin ultei. Cînd s-a înmuitat, adăugaţi 2-3 ardei copţi (din congelator), tăiaţi făţii şi 3-4 roşii de care aveţi: proaspete, în bulion, tot din congelator, tăiate cubuleţe. Fierbeţi separate 100 gr orez, pe care îl adăugaţi în ghiveci, potriviţi de sare piper şi cine doreşte puţin ardei iute, apoi luaţi de pe foc, puneţi capac şi lăsaţi să se odihnească 10 minute. Poate fi şi garnitură la chiftele sau şniţele, inclusive de soia dacă e post.

Şi ceva dulce:
De la un ananas proaspăt (tot e la reducere în ultima vreme), se taie capacul  cu frunze cam la 5 cm şi se pune deoparte. Din rest se scoate miezul cu o linguriţă saz cu aparatul special. Se amestecă o parte din miez cu stafide, rondele de banană, fulgi de migdale sau cocos, se stropeşte totul cu 2 linguri rom, se mai adaugă un pliculeţ de zahăr vanilat şi se caramelizeată puţin cu 2 linguri de zahăr şi se pune în coaja ananasului, lăsînd cam 1 cm loc. Deasupra se pune cu un cornet bezea (un albuş, o lingură de zahăr) în formă de piramidă şi se să la cuptor pentru cîteva minute, cît să se rumenească bezeaua. Se decorează cu frunzele de ananas, ori după fantezia fiecăreia.
* puteţi să nu caramelizaţi fructele dacă nu vă place, în acest caz cele 2 linguri de zahăr sînt de prisos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu