joi, 24 mai 2012

25 mai


Şi dacă tot am vorbit despre amenricani, să vedem cum stăm cu mult cîntata lor democraţie. Să vorbim despre America Latină, pe care au sabotat-o două secole. Ultimele porcării, susţinerea lui Fujimori pe care apoi tot ei l-au lăsat din braţe cînd au văzut că lucrurile devin prea urîte şi că insului i s-a urcat la cap şi nu-i mai ascultă, dar şi tentativa de răpire şi toată campania contra lui Chavez, campanie la care s-au raliat destui amatori de clişee de pe la noi.
E adevărat că Chavez le-a cam naţionalizat petrolul pe care-l luaseră cu japca, tot aşa cum am păţit noi cu Petrom, iar după aceea a încercat să facă ceva pentru păturile sărace ale populaţiei, mult, mult mai sărace decît la noi. Atunci, dacă ţipăm că nu e drept ce s-a întîmplat cu petrolul la noi, ori că e sărăcie, de ce îl tot condamnăm pe Chavez că doreşte să schimbe ceva, după două secole de dominaţie americană ? Iar dacă unora nu le convin modalităţile, atunci să vorbească pe argumente. Am văzut un documentar englez care, deşi nu era de acord cu Chavez, avea totuşi decenţa să recunoască lucrurile bune şi chiar să-i critice pe cei care nu au făcut nimic pentru Venezuela şi s-au limitat doar s-o stoarcă de bogăţii, făcîndu-i în bună măsură pe aceştia vinovaţi şi mai puţin pe cel care a ştiut să se apropie de oameni.
În altă ordine de idei, să nu uităm că înapoierea şi dramele din America Latină de peste o jumătate de secol se datorează intervenţiilor arbitrare ale SUA, ori tolerarea de către cei ce se cred „campionii democraţiei” a tot felul de orori. Pentru că mi se pare ipocrit să lupţi pentru înlăturarea „dictaturilor” atunci cînd într-o ţară există bogăţii la care nu poţi ajunge, în schimb să fii prietent cu adevăraţii dictatori, dacă ei îţi pun la dispoziţie fără o minimă împotrivire toate resursele respectivei ţări, pe care urmează să le exploatezi exclusiv în folosul tău, apoi să pleci fără să-ţi pese ce laşi în urmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu