duminică, 13 mai 2012

12 mai


Am vrut să vorbesc despre cărţi, dar nu e timp. Poate despre cărţile lui Adrian Năstate, care a scris în cîţiva ani mai multe lucrări decît a citit locatarul de la Cotroceni în întreaga lui viaţă. Dar cărţile nu mai sînt apreciate azi.
Aşa că m-am decis în ultima clipă să vorbesc despre politicieni şi despre oameni politici. Iar asta, oricît aş şoca sau supăra pe unii-alţii! Ba mai mult, cred că e momentul să judecăm drept şi să facem comparaţii.
Cred că-l pot considera pe Adrian Năstase unul dintre puţinii oameni politici şi adevăraţi bărbaţi pe care i-a avut ţara asta în ultimii douăzeci de ani. Şi iată de ce;
1. Adrian Năstase e printre puţinii intelectuali care a avut curajul să se implice în politică, deşi putea să facă la fel ca alţii; stînd deoparte i-ar fi fost mai bine şi ar fi evitat multe acuzaţii nedrepte şi tot felul de etichete tîmpite agăţate de el cu rea credinţă.
2. A avut fără doar şi poate cel mai bun guvern de după 1990. Poate că şi cel al lui Petre Roman, din care a făcut parte, ar fi fost la fel, dacă ar fi fost lăsat să funcţioneze!
3. Ni l-a restituit pe Titulescu, nu doar printr-o piatră de mormînt, moment pe care nu-l voi uita toată viaţa, ci şi ca activitate şi operă. Şi nu doar asta. Să se uite cei care îl critică la tot ce a scris!
4. A avut curajul să se lupte cu o putere ostilă şi cu o non justiţie şi pentru asta ar trebui felicitat, nu criticat, dar ce să-i faci, cu tot felul de imbecili!
A avut desigur şi deficienţe, una fiind de comunicare. Adrian Năstase e prea intelectual şi, din păcate pentru el, Rac, aşa că e închis şi nu vorbeşte prea uşor, mai ales cu masele, doar că de asta ar fi trebuit să se ocupe cei din echipa sa de imagine, ceea ce nu a făcut şi nici nu face, spre dezavanzajul tuturor.
A doua deficienţă a domnului Năstase e că a crezut în oameni, fapt nepermis în politică şi că nu a învăţat nimic din experienţa 1996, cînd era cazul să se trezească şi să se scuture de unii răuvoitori şi, poate, să-l asculte mai mult pe Ion Iliescu, deşi a făcut şi el destule greşeli, mai ales în ultimul mandat. Cînd s-au trezit amîndoi, era prea tîrziu!
Din păcate, inclusiv ca Prim Ministru, domnul Năstase s-a înconjurat de o mulţime de oameni dubioşi, deşi unii capabili, iar asta ne-a costat pe toţi. Şi în capitolul „oameni dubioşi” mă întreb cum de l-a accepta pe domnul Guşe pe o funcţie atît de mare şi apoi, după ce a văzut ce-i poate pielea, de ce l-a lăsat pe Mircea Geoană să facă aceeaşi eroare? Sau există lucruri pe care eu nu le ştiu, dar le bănuiesc ?
Şi acum să vedem care au fost cele mai grosolane manipulări de-a lungul timpului în ceea ce l-a privit pe d-l. Năstase:
1. Cele 4 case, pe care a obosit să tot explice că nu au fost deodată şi chiar dacă ar fi fost, nu ar fi fost toate 4 cît unul singur din „moll-urile” pe care şi le-au făcut actualii.
2. Mătuşa Tamara chiar a putut exista cu bijuterii cu tot. Am cunoscut şi eu persoane refugiate care chiar aveau lucruri de valoare pe care numai Dumnezeu ştie cum le-au adus şi cum au reuşit să le păstreze. Probabil pentru că nu se bănuia că au fost aduse!
3. Cînd Adrian Năstase s-a luptat pentru votul din Parlament privind nu imunitatea sa, ci pentru respectarea unui principiu, iar asta prinde bine acum. La fel a acţionat pentru respectul legii şi atunci cînd l-a însoţit altădată pe un tip din partid la Parchet, nu să-l scape, cum s-a zis, ci pentru ca omul să îşi poată vedea dosarul şi, în consecinţă, să aibă drept la apărare. Păcat că, pentru că nu-l plăceau, cei din presă au manipulat lumea. Atunci să nu se mire azi de tot ce se întîmplă, nici dacă li s-ar putea întîmpla mîine şi lor!
4. Taxarea ca „arogant” a fost nedreaptă, mai ales că a venit de unde a venit. Domnul Iliescu trebuia să ştie cel mai bine că Adrian Năstase nu e arogant, ci reţinut.
Eu nu l-am cunoscut personal, dar am avut parte de un moment în care el ieşea de la o întîlnire, în timp ce noi, mai multe persoane, aşteptam să intrăm la o altfel de întrunire, doar că în acelaşi spaţiu. Lîngă noi la intrare fiind şi psd-işti, a început să strîngă mîna tuturor. Din felul în care mi-a strîns mîna şi m-a privit mi-am dat seama că domnul Năstase nu e arogant şi m-am mirat că echipa s-a nu s-a îngrijit să corecteze afirmaţia. Arogant l-ar putea considera doar cei care se simt ei înşişi inferiori şi, probabil, că sînt destui!
Gata pentru azi, dar la Adrian Năstase voi reveni! Chiar merită!
P.S. Mare eroare cînd Adrian Năstase l-a numit pe domnul Ponta „micul Titulescu”. I-a dat o notorietate nemeritată şi nedovedită în timp. Domnul Ponta nu are nimic nici din viziunea, nici din patriotismul lui Nicoale Titulescu. Nu e, din păcate, decît unul din mărunţii şi ambiţioşii politicieni de Dîmboviţa, care se gîndesc exclusiv la ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu