joi, 15 septembrie 2011

15 septembrie

J 15 septembrie

E perioada ardeilor. Sînt foarte sănătoşi, nu întotdeauna uşor digerabili. Totuşi, să vedem două salate.

Salata de ardei copţi o ştie toată lumea, se coc ardei în principal cărnoşi şi cît mai drepţi, se gurăţă şi se face un ameste din apă, sare după gust, o linguriţă de zahăr, o lingură de ulei şi 2 linguriţe de oţet de vin, care se toarnă peste ardei aşezaţi într-un castron.
*Păstraţi o parte din ardeii copţi, de preferinţă cei mai mici, pentru o altă reţetă.

Salată de ardei

Se iau mai mulţi ardei cărnoşi(în funcţie de cîtă salată doriţi să faceţi), de preferinţă de mai multe culori. Tăiaţi felii mari, aveţi grijă să nu rămînă seminţe şi apoi tăiaţi pe lungime felii foarte subţiri. Adăugaţi sare şi lăsaţi puţin să stea.
Pregătim un amestec de apă, oţet de vin, o linguriţă de zahăr şi praf de usturoi (sau usturoi pisat) şi turnăm peste salată.
Cine nu suportă usturoilul poate renunţa la el şi, după preferinţă, poate să taie foarte fin cam 2-3 cm din partea albă a unui praz sau o ceapă roşie mai mică.

*În ce priveşte ardreii copţi pe care i-am păstrat, (e important ca numărul lor să fie cel puţin dublu faţă de cel al persoanelor ce ce află la masă), amestecaţi în cantităţi egale brînză dulce şi telemea (ex:100/100gr), la care adăugaţi, după preferinţă: boia, piper, coriandru, chimen şi amestecaţi bine. Cu pasta obţinută umpleţi ardeii, dar nu mult, să-i puteţi aplatiza, lăsînd cam 1 cm la capăt pentru a prinde cu o scobitoare. Tăvăliţi ardeii prin făină, ou bătut şi apoi pesmet şi prăjiţii pînă pesmetul devine auriu. E preferabil să o faceţi în ulei de palmier, care se mai găseşte uneori şi prin magazinele noastre.
De asemenea puteţi înlocui pasta de brînz cu un triunghi de caşcaval, nu mai gros de o jumătate de cm. Se pot servi calzi sau reci, alături de friptură sau ca aperitiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu