miercuri, 7 decembrie 2011

Joi 8 decembrie


Să vorbim despre dulciurile de sărbători. Nu mă voi referi la cozonaci, nici la alte prăjituri complicate, voi da cîteva reţete care pot face sărbătorile speciale. Şi, de ce nu, pot fi şi un cadou de Crăciun. Aşa că, mă voi referi pentru început la fursecuri şi alte părjituri uscate, prăjituri pe care persoanlele ocupate le pot face cu o sîmbătă înainte.
Voi da cîteva reţete. Una ar fi:
Fursecuri cu migdale
150 gr zahăr se freacă bine cu untul şi un ou apoi se adaugă 100 gr ciocolată rasă şi 100 gr migdale tăiate mărunt, 250 gr făină, 2 linguriţe esenţă de migdale şi ¼ linguriţă de sare. Se frîmîntă un aluat tare, care se face sul şi se ţine la rece pînă a doua zi, cînd se taie felii subţiri, se unge cu ou bătut şi se presară zahăr. Se coace la foc potrivit.

De asemenea eu voi face limbi de pisică, Le găsiţi şi în comerţ, dar extrem de scumpe, aşa că mai bine încercaţi singure
Limbi de pisică
200 gr zahăr se freacă spumă cu 180 gr unt, se adaugă apoi 240 gr făină şi 3 albuşuri bătute spumă cu puţină sare. Se obţine o cocă moale care se pune în tava unsă cu margarină sau puţin ulei, în fîşii subţiri cu ajutorul unui cornet. Sînt coapte cînd se rumenesc puţin pe margini. Se scot din tavă repede, altfel se întăresc şi devin casante, La mijlocul fiecărei bucăţi se poate pune o glazură din ciocolată topită la care adăugaţi 2 linguriţe de firşcă ori lapte. Glazura va fi pusă fie cu cornetul fie cu ajutorul linguriţei, dar numai pe mijloc. Atenţie cînt puneţi aluatul în tavă, trebuie păstrată o oarecare distanţă şi nu se pune mult aluat pentru că limbile se lăţesc.

În sfîrşit, o prăjitură de la bunica. Se face cam cu 10-12 zile înainte pentru că la început e tare şi are nevoie de o săptămînă să se înmoaie. De ţinut, ţine cam o lună.
Turtiţe cu mirere.
Frecaţi 3 ouă cu 250 gr zahăr şi 4 linguri de miere, adăugaţi apoi 3 linguri de ulei, 500 gr făină, o linguriţă de scorţişoară, un pic de sare, o linguriţă de bicarbonat stins cu lămîie sau oţet. Amestecaţi totul, apoi din compoziţie faceţi mici biluţe unse cu ou. Pe fiecare puneţi o jumătate din miezul unei nuci şi apăsaţi un pic. Se coace la foc potrivit. În tipsia unsă puneţi biluţele la o mică distanţă una de alta, în caz că se lăţesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu