joi, 15 decembrie 2011

Joi 15 decembrie

Dulciuri de Crăciun. Un tort neapărat, dar unul care să evoce fructele şi aromele de sezon. Ador în această perioadă mirosul de scorţişoară şi anason, de mere coapte ori gustul de nuci şi migdaleAşa că voi sugera un tort diferit pentru Crăciun, chiar dacă se numeşte
Tort de ciocolată
Se freacă 10 gălbenuşuri cu 250 gr zahăr pudră, 250 gr ciocolată rasă, şi 125 gr. făină, pusă la urmă. Se încorporează apoi spuma albuşurilor, încet, dinspre fundul vasului spre exterior, apoi se toarnă într-o tavă mai mare şi se coace la foc moderat. Eu recomand o formă de stea, pentru că e mai potrivită de Crăciun.
Cînd e răcită se taie şi se umple cu gem sau marmeladă. Eu aş recomanda o marmeladă făcută proaspătă din portocale (2-3 buc. în funcţie de mărime) sau mere (dacă aveţi de merişoare e şi mai bine). Pentru portocale însiropaţi şi blatul cu un sirop de zahăr vanilat, apă şi coajă de portocală, iar pentru mere cu un pic de scorţişoară, pe care o puteţi pune în acest caz şi în balt (am ½ linguriţă). Dacă aveţi dulceaţă de coji de portocală puteţi adăuga o parte, dar nu vă limitaţi doar la ea, vă trebuie neapărat o marmeladă de portocale ca suport. După aceea glazuraţi cu o glazură de ciocolată şi lăsaţi pînă a doua zi să se întorească.
Decoraţi, în funcţie de umplutură, cu coajă de portocală zaharisită, merişoare întregi din dulceaţă, în caz că aveţi (ele se fac special pentru decor), perle decorative, figurine de ciocolată sau steluţe de zahăr din comerţ sau figurine de turtă dulce, în special steluţe.
Veţi avea un tort minunat de Crăciun, care va cuprinde o parte din aromele specifice sărbătorilor de iarnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu