joi, 22 decembrie 2011

Joi 22 decembrie

Ştiu că azi e o zi ciudată, cu discuţii interminabile despre revoluţie sau lovitură de stat. Nici una nici alta! Doar dorinţa capitalismului, care se sufoca, de a pătrunde pe piaţa relativ închisă a ţărilor socialiste. Puţin le-a păsat lor de libertate şi democraţie. Ne-am bucurat atunci neştiind ce ne aşteaptă. După ce au ras aproape tot şi au transformat majoritatea ţărilor într-un soi de colonii în variantă nouă, s-a văzut că nu a fost destul, pentru că nu poţi să faci bani doar din speculaţii şi să te gîndeşti doar la tine. De aceea, cei ce se cred atotputernici ar trebui să îşi revizuiască atitudinea în sensul creştin căci nimic nu se poate realiza prin egoism, ci doar prin solidaritate. Exact asta a fost şi greşala care a dus la căderea celuilalt sistem, nu s-a bazat pe solidaritate, ci pe uniformizarea  în sărăcie în folosul unora şi ei foarte puţini. Iar dacă cei bogaţi şi puternici nu schimbă ceva în modul lor de a gîndi, 2012 chiar ar putea fi sfîrşitul!
Dar să lăsăm gîndurile triste şi să trecem la dulciuri. Un tort care se poate face acasă şi nici nu e pra scump, dar e demn de anul care va veni.

Tort special de mere
Se iau 7-8 mere, se curăţă, se taie în 4 se scot sîmburii ţi fiecare bucată se taie în două. Se pun într-o cratiţă 6-7 linburi de zahăr şi se caramelizează fără a-l arde şi se acopere cratiţa ca la crema caramel. După de s-a răcit se pun pe fundul cratiţei merele frumos aşezate. Se pun în cuptor, după ce le-am presărat cu o linguriţă de scorţişoară şi le lăsăm 10-15 minute, pînă se înmoaie puţin. Între timp din 3 oauă, 3 linguri de zahăr, 250 ml lapte şi o lingură budincă de vanilie facem o compoziţie ca pentru crema caramel.
Cînd merele s-au înmuiat punem compoziţia peste ele şi lăsăm în cuptor cam 20 de min. În acest timp facem un blat de pandişpan, din 3 ouă, 3 linguri zahăr şi 3 de făină, pe care îl punem peste compoziţia din cratiţă pentru următoarele 15-20 de minute. Cînd e copt şi blatul de pandişpan scoatem cratiţa, o lăsăm cam 2 min. apoi, cu mare grijă întoarcem tortul pe o farfurie. Trebuie făcut acest lucru repede, cît e cald, altfel caramelul de pe pereţii cratiţei se întoreşte, dar numai după ce l-am lăsat puţin să se aşeze ca să nu se împrăştie crema caramel. La sfîrşit puteţi fie îmbrăca total tortul în frişcă, fie să-l decoraţi doar din loc în loc. Eu optez pentru a doua variantă, e mai frumos şi nu toată lumea este iubitoare de frişcă.
*E bună şi frişca vegetală, sigur vă rămîne de la Crăciun şi se păstrează bine cîteva zile în frigider, dar să închideţi bine cutia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu