luni, 25 iulie 2011

26 iulie

La 26 iulie 1953 un grup de tineri revoluţionari cubanezi, conduşi de Fidel Castro luau cu asalt la Santiago de Cuba, garnizoana Moncada. Erau îndemnaţi de dorinţa de libertate a ţării lor, aşa ca altădată Jose Marti, pe care îl considerau un Apostol.
Avînd drept consemn să nu ucidă decît ca ultimă necesitate şi strigătul de LIBERTAD O MUERTE! (libertate sau moarte) pe buze, în dimineaţa acelei zile s-au îndreptat spre obiectivul lor. Din păcate asaltul a eşuat, mulţi găsindu-şi moartea. Fidel însuşi era să fie ucis, dar a fost dus la închisoare doar datorită faptului că un ofiţer nu a ţinut cont de ordinul primit.
La proces Fidel s-a apărat singur, rostind acel celebru: "Istoria mă va absolvi!", iar pledoaria de la proces devenind un fel de program al revoluţionarilor. Eliberat împreună cu alţi arestaţi la presiunile opiniei publice internaţionale, va pleca în Mexic, dar pe 18 decembrie 1956 se va întoarce cu vasul Gramna, împreună cu grupul său de revoluţionari printre care şi Che Guevara şi vor începe lupta contra lui Batista şi a regimului său, încheiată victorios la 1 ian, 1959. Din acel moment data de 26 iulie este considerată primul moment al revoluţiei. Astăzi, după mai vine de jumătate de secol şi văzînd tot ce se întîmplă în lume, cred că putem spune că afirmaţia lui Fidel Castro se justifică şi că, în mod sigur, istoria îl va absolvi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu