luni, 25 iulie 2011

25 iulie

Pentru că am mai vorbit despre bărbaţi politici, am să  mă opresc astăzi la Fidel Castro. Ştiu că mulţi vor strîmba din nas, dar nu-mi pasă. Fac asta pentru că nu au habar care e adevărul şi se limitează la eternele clişee.
Pentru mulţi, inclusiv din Occident, revoluţia cubaneză a fost revoluţia pe care ei au visat-o doar. In schimb au cedat presiunii americanilor, susţinînd un embargou stupid.
Fidel Castro e însă un bărbat adevărat. Din 1953 pînă astăzi a reprezentat rezistenaţa contra abuzurilor SUA. Abuzuri, aţi auzit bine. Embargoul e un abuz!
În afară de curajul de a lupta, voi vorbi mîine despre asta, Fidel Castro e o persoană inteligentă, care a înţeles riscurile şi le-a asumat şi în multe a reuşit. La fel cum, cu multe afirmaţii a avut dreptate. E printre puţinii care, criticînd globalizarea, şi-a însuşit dezideratul lui Ioan Paul al II lea, de "globalizare a solidarităţii". Au făcut-o şi vecinii americani ? Nu cred!
Un dictator, zic unii!
Um bărbat de curaj care, după propria afirmaţie, n-a mai suportat să-i vadă pe soldaţii americani făcînd pipi pe statuia lui Jose Marti. Mi se pare definitor şi pentru americani şi pentru Fidel! Aşa că a pornit revoluţia, oamenii i s-au alăturat şi l-au alungat pe Batista, apoi i-au făcut de rîs pe americani la Playa Giron, unde nu aveau ce să caute. Numai că umilinţa asta n-au uitat-o nici azi, aşa că menţin embargoul contra Cubei.
Criza rachetelor îmi va reaminti altcineva.
Au provocat-o americanii şi ruşii, Cuba a fost pretextul, dar cînd vrei să manipulezi…
Fidel Castro a fost întotdeauna o persoană carismatică, dar eu prefer să-i apreciez observaţiile. Iată cîteva:
"Dar soluţiile pentru omenire nu vor veni de la bunăvoina celor care azi se înstăpînesc pe lume şi o exploatează, deşi nu pot visa sau concepe altceva decît caracterul peren al cerului pentru ei şi al infernului pentru restul omenirii, infern real şi fără remediu posibil. Ordinea economică ce predomină azi va cădea inevitabil."
"Este ipocrit să afirmi că libertatea omului şi libertatea absolută a pieţei sunt concepte inseparabile, ca şi cum legile acesteia, care au dat naştere la sistemele sociale cele mai egoiste, inegale şi nemiloase cunoscute de om, ar fi compatibile cu libertatea omului pe care sistemul îl transformă într-o simplă mară."
"Că actuala ordine economică este de nesusţinut este evidenţiat de propria vulnerabilitate şi slăbiciune a sistemului care a transformat planeta într-un cazinou gigantic, milioane de cetăţeni şi uneori societăţi întregi în jucători la hazard, anulînd funcţia banului şi a investiţiilor, întrucît aceştia caută cu orice preţ nu producţia şi nici creşterea bogăţiei lumii, ci să cîştige bani cu bani."
Cele de mai sus au fost rostite în 1999, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la victoria revoluţiei cubaneze.
După 10 ani, începeam să constatăm că nu sînt cuvintele unui dictator comunist, care cred într-o lume ce nu mai există, cum pretind clişeele americane.
Astăzi, văzînd tot ce se întîmplă cu noi şi în jurul nostru….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu