joi, 13 august 2015

joi 13 august

Azi e ziua reţetelor. Nu am pretenţia că reţetele ar fi originale. Le am şi eu, doar că le modific puţin.
E vară, cald şi ar trebui să gătim uşor şi repede. Şi să ne orientăm spre produse de sezon. Aşa că:

Mîncare de vinete.
Sînt ieftine şi bune. Cei mai mulţi le coc şi fac salată. De obicei cu maioneză! (îhh!) Alţii le prăjesc ca pe dovlecei (şi mai gras!) sau fac musaca. Asta ar merge, dar cu vinete oprărite, nu prăjite.
Mîncarea de vinete se face în timp foarte scurt. şi ar fi cam aşa:
2 vinete potrivite, mai degrabă spre mici, dacă sînt albe şi mai bine!
1 ardei roşu, dacă e capia şi e mare, 1/2, că fură tot gustul
o ceapă mai degrabă mică
o roşie mare sau două mai mici, fără pieliţă
1 căţel de usturoi sau 1/2 lingurită praf
sare şi piper după gust
2 linguri ulei, preferabil rapiţă sau arahide
Se pune uleiul într-o cratiţă, ceapa tăiată foarte fin şi ardeiul asemenea şi usturoiul şi se călesc putin, apoi se adaugă vinetele cubuleţe şi o ceşcuţă de cafea de apă. Se lasă pînă vinetele se înmoaie, apoi se pun roşiile decojite şi tăiate mărunt, sarea şi piperul  (opţional) şi se lasă pînă ce scade totul.
Cine vrea poate pune coriandru (aşa e reţeta), sau frunze de pătrunjel şi tot opţional, dar e foarte bun, două ouă bătute şi turnate peste mîncare. Se mestecă pentru a le încorpora şi a nu rămîne crude.
Se serveşte caldă, simplă sau lîngă chiftele sau piept de pui la grătar.
Se poate face şi cu vinete coapte, atunci se pun roşiile înainte şi abia apoi vinetele tăiate bucăţi, nu tocate ca la salată. Cui îi place poate pune deasupra, în farfurie şi cîţiva fulgi de parmezan.
P,S. Dacă nu ajunge apa, se mai poate adăuga, dar cu grijă. În ce priveşte condimentele, pe lîngă piper se poate pune şi puţin ardei iute, dar cu atenţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu