marți, 24 aprilie 2012

25 aprilie


Nu voi vorbi despre cultură. Nu se doreşte, nu se încurajează, iar asta pentru că se încearcă a se reduce societatea la o turmă uşor de manipulate cu ajutorul televiziunilor şi inernetului. Mare pericol, pentru că foarte puţini par consştienţi că trebuie să se aprere. Cînd a fost vorba de mediu şi de globalizare oamenii au părut mai conştienţi.
Nicicînd însă nu pare mai real ceea ce scria Oewell în a sa carte “O mie nouă sute optzeci şi patru”, pe care aş putea să o numesc de mare previziune. Niciodată nu am fost mai în pericol să ne pierdem esenţa umană, sufletul şi sentimentele, ca acum cînd manipularea prin ecrane mai mici sau mai mari e un fapt împlinit. Pe cînd va fi gata şi dicţionarul Nouvorbă ? Poate că ceea ce nu s-a petercut în 1984 va deveni totuşi fapt împlinit în 2050. Citiţi-l pe Orwell şi ziceţi Doamne fereşte!
P.S. Şi încercaţi să vorbiţi limba din strămoşi, mai mult decît engleza, probabil limba nouvorbei. Nici chineza nu ar trebui învăţază, cum începe să se întîmple prin Occident, pentru că poate reprezenta acelaşi pericol. În schimb dacă fiecare îşi vorbeşte limba, oricît de mică ar fi ţara respectivă, poate că mai avem şanse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu