marți, 20 octombrie 2015

20 octombrie

Nu voi vorbi azi despre cultură, ci despre cît de greu e accesul la ea. Totul, de la preţurile biletelor, la necesitatea unei ţinute adecvate constituie mai mici sau mai mari piedici. Bilezele de spectacol sînt scumpe. Cu toate reducerile, nici pensionarii, nici acei studenţi dornici de teatru sau de muzică bună (mă refer la cea clasică) nu îşi pot permite asta prea des. Iar la un spectacol, dacă te respecţi şi îl respecţi, trebuie să ai o ţinută măcar decentă, dacă nu elegantă. Pînă la urmă şi asta face parte din cultură, chiar dacă am cam uitat. Şi am spus elegantă, nu înzorzonată! Prostul gust cu care se îmbracă mulţi dintre cei cu bani nu e în niciun caz o dovadă de cultură.
Şi cărţile sînt scumpe. Prea scumpe pentru a putea fi cumpărate cît ar fi de dorit.
Pentru că e dificil să ai parte şi de cultură, cînd biletul de spectacol costă cît o pereche de pantofi şi tu ai neapărată nevoie şi de pantofi!
Nu vreau să spun cu toate astea că, în sine, cultura e scumpă. E chiar mai ieftină uneori decît ar merita. Doar că mulţi dintre noi nu şi-o pot permite, chiar dacă ar dori. Ori într-o ţară care vrea să prospere, cultura nu ar trebui să fie ceva aproape interzis pentru mai bine de jumătate din populaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu