joi, 15 octombrie 2015

15 octombrie

Pentru că am avut probleme cu internetul nu am scris marţi. Trebuia să vorbesc despre cultură. Dar mai există aşa ceva în lumea telefonului mobil pe care butonează toată lumea de dimineaţa pînă seara ?
 Greu de spus! Ceea ce ştiu sigur e că există o cultură chiar şi atunci cînd este vorba despre bucătărie, cînd vorbim despre reţete mai mult sau mai puţin ştiute. Cel mai bine a ştiut asta un om căruia vreau să-i dedic un gînd de aducere aminte: Radu Anton Roman, care a plecat dintre noi de ceva vreme, dar nu a fost uitat. Pentru că ceea ce făcea el era o adevărată artă. De cîte ori nu m-am inspirat din cărţile sale ?! De cîte ori nu i-am urmărit emisiunile tv cu cea mai mare plăcere ?! Pentru că el descoperea reţete uitate, împreună cu o întreagă cultură: a locurilor de unde proveneau reţetele, a oamenilor, a sfinţilor şi tradiţiilor noastre milenare. Ceea ce făcea el nu era doar bucătărie, era artă. Şi cu ce plăcere vorbea şi apoi degusta bucatele! Chiar dacă ne-a părăsit prea devreme, orice om care şi-l aminteşte, ori vrea să îl cunoască aşa cum a fost, să răsfoiască măcar una dintre cărţile sale şi va fi cucerit!
De aceea azi nu dau nicio reţetă, ci vă îndemn să căutaţi una dintre cele recomandate de Radu Anton Roman în cărţile sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu