miercuri, 22 iunie 2011

23 iunie

Mătuşa mea îşi primea musafirii cu o ceaşcă de cafea, un pahar de apă rece şi cîteva linguriţe de dulceaţă.
Şi pentru că tot e vremea caiselor, am să vă dau aici o reţetă mai specială, un adevărat succes pentru mătuşa mea şi una dintre preferatele mele

Dulceaţă de caise  întregi

50-60 caise coapte şi sănătoase, dar tari, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, sîmburi de la 15 caise, 1 plic de zahăr vanilat, zeama de la o lămîie, apă de var(opţional)

Caisele se spală, apoi se cufundă pentru 2-3 min într-un vas cu apă clocotită, după care se curăţă de pieliţă. Cu un beţişor sau o croşetăse scot cu grijă sîmburii, astfel ca fructul să rămănă pe cît posibil întreg.
Se pregăteşte apa de var (la un l apă un pumn var nestins), care apoi se strecoară. Introducem caisele în acstă soluţie pentru 20-30 min. Pentru cine nu foloseşte apă de var se poate face o soluţie cu cu o linguriţă de sare de lămîie la 1 l apă, dar în această situaţie fructele se vor înmuia şi nu-şi vor păstra forma la fierbere.
Se sparg cîţiva sîmburi de caise în aşa fel încît miezul să rămînă întreg. Se ţin cîteva min. În apă fierbinte, apoi se curăţă de coaja maronie ca să rămînă albi, apoi se introduc în unele caise.
Se prepară siropul din zahăr şi apă, iar cînd acesta a legat introduceţi fructele şi îndepărtaţi vasul de pe foc o jumătate de oră. Se pune din nou la fiert timp
de 20-30 min, deodată sau în reprize, apoi, cînd dulceaţa e legată, se pune zahărul vanilat şi zeama de lămîie şi se aşează în borcane.
Observaţii :
1. Fără folosirea apei de var e posibil ca fructele să se fărîme.
2.Nu se pun mai mulţi sîmburi în dulceaţă, deoarece consumaţi în cantităţi prea mari (cum ar fi sîmburii de la toate caisele), pot deveni toxici.
3.E preferabil ca să puneţi fructele în borcane mici, nu mai mult de 3-4 fructe într-un borcan, pentru a-şi păstra pe cît posibil forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu