marți, 30 august 2016

Lecţia italiană

A doua lecţie: Lecţia demnităţii şi curajului

Azi slujba pentru cei care au fost victimele curtrenurului a a vut loc la Amatrice, probabil cea mai lovită localitate, aproape distrusă total. Iarăşi au fost toate oficialitpţile italiene, iarăşi Papa Francesco a trimis un reprezentant. Au fost şi un episcop român şi un imam, dar şi domnul prim ministru Cioloş. Mai bine mai tîrziu!
Dar nu despre funerarii vreau să vorbesc, ci despre suferinţa tăcută a celor prezenţi şi mai ales despre faptul că vor să rămînă pe loc şi să reconstruiască tot ce s-a distrus.
Italia a mai făcut-o şi cu alte ocazii cînd au lovit cutremure sau alunecări de teren. A refăcut chiar şi frescele lui Giotto din Biserica Sfîntului Francisc de la Assisi. Pentru că ei au această tărie. Şi dragoste pentru valorile lor, de aceea au avut curajul să lupte şi cu cel mai perfid duşman care ameninţa Italia : Mafia! Mafia care, la fel ca acum la noi, ameninţa să pună mîna pe toate structurile statului.
Numai că la ei existau şi destui oameni care doreau să lupte contra acestei situaţii. Unii au plătit cu viaţa: poliţişti, preoţi şi mai ales procurori şi magistraţi. Am să pomenesc numaai doi: Giovanni Falcone, procurorul simbol al luptei contra mafiei, aruncat de aceasta literalmente în aer cu maşină şi şosea cu tot şi un alt magistrat fratele actualului preşedinte Mattarella, ucis de mafia cu ani în urmă.
Demnitatea şi curajul oamenilor au dus la o asemenea presiune încît acţiunile justiţiei au reuşit să elibereze statul captiv de această caracatiţă care ameninţa să-l sufoce. Desigur, acţiuni şi atentate ale mafiei se mai întîlnesc prin unele locuri ale Italiei, dar influenţa acesteia este sporadică şi nu se poate compara cu ceea ce se întîmpla în anii 80.
Numai că pentrua a ajunge aici e nevoie de curaj, de spirit de sacrificiul!
Mă întreb dacă noi le avem. Cîţi dintre magistraţii noştri au luptat cu adevărat contra mafiei autohtone care ne sufocă ? Puţini, desigur! Şi ce s-a întîmplat cu ei ? Unii au fost eliminaţi din cauze, alţii au plecat singuri, cîţiva au avut parte de morţi suspecte.
Ce au făcut românii ? Au supravieţuit! Doar că fără demnitate şi mai ales fără curajul de a protesta. Păcat! Dacă vrem să supravieţuim în adevăratul sens al cuvîntului, trebuie să învăţăm ceva din lecţia italiană!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu