miercuri, 25 iulie 2012

26 iulie


Moncada! Un cuvînt care înseamnă atît de mult. Atacul asupra garnizoanei Moncada a fost de fapt începutul luptei pentru libertate, atunci cînd un grup de tineri a decis, avînd exemplul marelui poet Jose Marti, să lupte pentru independenţa Cubei, aflată printr-un dictator la cheremul SUA.
Atacul a eşuat, iar mulţi dintre curajoşi au murit ori s-au aflat la un pas de moarte.
La proces Fidel Castro a rostit celebrul “Istoria mă va absolvi!” şi aşa va fi probabil atunci cînd timpul va lăsa oamenii să vadă cu claritate lucrurile. Pentru că tot mai mulţi se conving cine sînt, de fapt, americanii şi cît rău au făcut popoarelor Americii Latine.
Pînă cînd istoria va face dreptate, sper ca toţi oamenii oneşti de la noi, văzînd ce ni s-a tot întîmplat şi nouă după 1989, să înceapă să privească spre Cuba cu mintea mai deschisă şi să nu se lase îmbrobodiţi de propaganda unora care, la fel ca un anumit ambassador, ne privesc şi pe noi tot ca pe o colonie. Din ceea ce ni se întîmplă, poate vom înţelege ceva mai clar şi ce i s-a întîmplat Cubei timp de decenii.
Sînt convinsă că, atîta vreme cît în inima cubanezilor va fi vie amintirea Moncadei, nu se vor afla în pericolul de a retrăi “binefacerile” vremurilor cînd la ei în ţară dictau americanii, aşa cum încearcă să o facă azi la noi şi peste tot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu