miercuri, 25 iulie 2012

24 iulie


Nu ne-a plăcut atitudinea celor din UE! Şi nici a americanilor! Nici nu putea să ne placă, a fost un joc murdar şi o manipulare ordinară. Mă gîndesc că la fel au făcut şi cu alţii, Cuba de exemplu, despre care voi vorbi în zilele următoare. Aceeaşi ipocrizie cu democraţia, cînd ei au susţinut acolo o dictatură şi au jefuit tot ce se putea, decenii la rînd.
Apoi, criza rachetelor nu a provocat-o Cuba, ci SUA şi URSS, într-o înfruntare aproape dementă. Noroc că s-au oprit la timp.
Nimeni nu vorbeşte prea des însă că, graţie americanilor, Cuba e supusă la un embargou nedrept de jumătate de secol, mai mult decît ar putea suporta orice ţară, totuşi ei suportă, ba mai au şi un sistem sanitar de invidiat, ajutîndu-i şi pe alţii, nu doar în America Latină. La fel e şi învăţămînt, unul care nu “produce tîmpiţi”, reuşind în schimb să nu aibă analfabeţi. Mai mult, pe teritorul Cubei, sub un pretext stupid, se află şi acum baza de la Guantanamo, unde s-au întîmplat în ultimii ani atîtea porcării, în vreme ce-I acuză tot ei pe cubanezi de lipsă de democraţie. S-a revoltat cineva în mod real că acolo s-au încălcat cele mai elementare drepturi ? Poate că, după experienţa asta tristă, vom avea destul bun simţ să nu mai repetăm tot felul de clişee, numai ca să facem plăcere americanilor. Şi vom învăţa de la Cuba ce înseamnă demnitate şi rezistenţă. Poate ne vom gîndi înainte să arătăm cu degetul că cei care au fost supuşi decenii la rînd unui tratament incorrect, aşa cum se întîmplă acum cu noi, ar putea să ne înţeleagă mai bine şi să ne fie parteneri mult mai sinceri decît cei care ne privesc cu aroganţă propriilor vise imperiale, transformînd principiile frumoase în vorbe lipsite de substanţă!
Dar despre Cuba însă, voi vorbi începînd de mine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu