miercuri, 9 octombrie 2013

9 octombrie

Mai mult ca niciodată avem nevoie de un exemplu cum a fost Che!
Din nefericire ceea ce se întîmplă în lume nu s-a schimbat în ultima jumătate de secol, poate doar formele de luptă să difere. Multinaţionalele sînt tot mai agresive, deşi mai subtile. Nu mai dau lovituri de stat pe faţă, ci inventează tot felul de pretexte: lupta cu terorismul, menţinerea (sau obţinerea) democraţiei, ba chiar proiecte ecologice. Aparent sînt scopuri minunate, folosite însă pervers şi doar în favoarea unora.
Nu l-am ascultat pe CHE, nu citim ce a scris şi ne încăpăţînăm să nu ieşim din clişee, aşa cum şi doresc puternicii lumii.
Mă întreb dacă îl vom regăsi pe Che Guevara, dacă vom vibra ca el la soarta celor mulţi şi, graţie globalizării, tot mai săraci ? Probabil nu! Şi mă tem că în curînd va fi prea tîrziu.
De aceea cred că e nimerit să revedem filmul - excelent realizat - despre drumul pe motocicletă prin America Latină făcut în anii 50 de Ernesto Guevara şi Alberto Granado. Poate aşa ne trezim şi înţelegem altfel nu doar cum a devenit Ernesto "Che", cît mai ales ce e pe cale să ni se întîmple şi nouă. Şi dacă nu vom reacţiona...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu