Parlamentul României ar trebui să fie cea mai respectată instituţie, pentru că e singurul care ne reprezintă pe toţi! Sau ar trebui să o facă! În loc de asta, noi vedem zilnic o grămadă de politicieni, certîndu-se pentru interese de grup şi dînd naibii interesul celor ce i-au trimis acolo ca să facă legi cît mai bune!
O vină o avem şi noi, pentru că nu avem o minimă educaţie civică şi nici nu ne ostenim să ne-o facem. Asta începînd de la şcoală, unde ar trebui ca o astfel de materie să fie una din care să se dea examen de absolvire. Dar pentru asta ar trebui interes, iar politicienii noştri îşi doresc oameni care să nu priceapă prea bine lucrurile. De aceea se votează cum se votează! Din păcate, oamenii nu sînt conştienţi că ei au decizia odată la patru ani şi că pot schimba lucrurile.
Şi nu cred că e numai vina lor. Nu cred că în partidele existente sau în cele care au dispărut, în mare parte din vina lor, s-a întrebat cineva care a fost eficienţa celor pe care, de-a lungul timpului, i-au trimis în Parlament. Probabil că un vot pe listă de partid ar fi fost edificator dacă ai fi putea vota pe acea persoană de pe listă, care are o carte de vizită mulţumitoare, fie ca fost parlamentar, fie ca tînăr ce aspiră la o carieră politică! Deocamdată nimeni nu se gîndeşte la un asemenea sistem, astfel că la viitoralele alegeri, dacă va rămîne votul uninominal combinat cu parlament unicameral s-ar putea să iasă o chestie atît de ciudată, încît să-i facă pe cei din Uniunea Europeană să regrete că ne-au primit! Îmi şi imaginez un Parlament cu interpreţi de manele, patroni de fotbal şi vedete din Playboy, mai ales ca unii să poată rămîne la putere! Ei şi ? Ca la noi la nimeni, ce dacă s-ar cruci Europa ?!
M-a surprins furia pe care o manifestă cineva, care vrea mai ales să desfiinţeze Senatul!
“Sînt prea mulţi!” e argumentul strivitor, justificarea care i-a îmbrobodit pe mulţi dintre votanţi. Poate, dar ar trebui să existe şi ar trebui să fie cei mai buni, mai înţelepţi şi mai distinşi! Oameni de la o anumită vîrstă, undeva la 40 de ani, mai puţini decît sînt acum şi reprezentîndu-şi regiunea, dacă tot se vorbeşte despre asta, dar altfel de regiuni, nu doar 8, sau păstrînd cîte un reprezentant din fiecare judeţ şi alţii de reegiuni de dezvoltare, la care să se adauge cîţiva senatori "de drept", foşti preşedinţi de stat, probabil preşedintele Academiei, personalităţi deosebite( nu ştiu, nu e treaba mea!), în orice caz, oameni reprezentativi, a căror prezenţă şi sfaturi să fie folositoare!
Iar dacă se insistă pe ideea unicameralului, ar trebui să ne gîndim serios, unii au şi făcut-o, la republica parlamentară.
Republica parlamentară ar fi de dorit mai ales dintr-un punct de vedere; din păcate ne mai bîntuie nostalgia conducătorului suprem şi nu numai pe oamenii de rînd, care n-au învăţat că preşedintele are puteri limitate, ci şi pe cei ce îşi doresc să ajungă în cea ce, pe drept sau nu, e considerată cea mai înaltă funcţie.
Preşedintele unei republici parlamentare are, desigur, atribuţii diferite de cele pe care le are azi Preşedintele României, dar ar fi evitate multe suprapuneri şi Gunernul ar avea mai multă libertate, iar Primul Ministru nu numai mai multă responsabilitate, ci şi o altă modalitate de acţiune. Desigur, e un pericol această tentaţie pe care o au guvernele ultimilor ani, sub diverse pretexte, de a guverna prin ordonanţe, dar ăsta e un exces care ar putea fi uşor stopat de un parlament responsabil şi un preşedinte care să nu fie vizibil de partea unei grupări.
Probabil că republica parlamentară ne-ar învăţa să acordăm mai multă atenţie programelor de guvernare şi celor care pretind să le pună în aplicare şi nu să ne concentrăm doar asupra unei persoane, Pentru că ceea ce înseamnă voinţa unei persoane asupra destinelor noastre, se poate vedea, din păcate, chiar azi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu