Am citat zilele trecute dintr-un mare scriitor al secolului trecut. Miguel Angel Asturias, autorul romanului Domnul Preşedinte, descrie nu doar aici o realitate crudă. Dacă romanul aduce tema dictatorului de tip latino-americat, temă ce a fost tratată de toţi marii scriitori din acea parte alumii, caracteristică pentru Asturias mi se pare trilogia sa "bananieră", în care atrage atenţia ca nimeni altul, asupra pericolului pe care-l reprezintă multinaţionalele. În scrierile sale e vorba de United Fruit, compania ale cărei interese aveau să fie atît de periculoase pentru Guatemala şi nu doar pentru ea. În "Papa cel verde", avertismentul e cît se poate de clar : "N-a pornit împotriva niciunei ţări, nu ameninţă vreo ţară anume; a pornit împotriva speranţei celor ce mai au speranţă. Să ucidă speranţa!" Cum anume o fac ? Simplu! "Trebuie să cumpărăm oameni de stat, deputaţi, magistraţi, primari…Orice persoană cu autoritate, cu influenţă, cu prestigiu, trebuie să laude cu surle şi trîmbiţe acţiunile noastre binefăcătoare, în agricultură, în comerţ, în economie, în viaţa socială."
Poate de aceea nimeni nu traduce astăzi Asturias . Semănăm prea mult cu ce scire acolo şi ni s-ar deschide ochii. Aşa că, asupra lui "United Fruit" voi reveni.
Nu pot să închei astăzi fără a menţiona şi cel mai renumit roman, "Oameni de portumb", în care realul şi fantasticul se amestecă, un roman din care rişti să nu înţelegi prea mult dacă nu ai idee despre cultura popoarelor maya. Imaginile însă, sînt minunate : "Un cintezoi luă cu el pădurea într-un tril.O mierlă, într-un tril o duse înapoi. Cintezoiul, cu cîţiva virdari, o duse repede, mai departe. Mierla, ajutată de ghionoaie, o puse iar la loc, cît ai clipi din ochi." Frumos, nu ?! Dacă găsiţi romanul, citiţi-l!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu