Dar să lăsăm gîndurile triste şi să trecem la dulciuri. Un tort care se poate face acasă şi nici nu e pra scump, dar e demn de anul care va veni.
Tort special de mere
Se iau 7-8 mere, se curăţă, se taie în 4 se scot sîmburii ţi fiecare bucată se taie în două. Se pun într-o cratiţă 6-7 linburi de zahăr şi se caramelizează fără a-l arde şi se acopere cratiţa ca la crema caramel. După de s-a răcit se pun pe fundul cratiţei merele frumos aşezate. Se pun în cuptor, după ce le-am presărat cu o linguriţă de scorţişoară şi le lăsăm 10-15 minute, pînă se înmoaie puţin. Între timp din 3 oauă, 3 linguri de zahăr, 250 ml lapte şi o lingură budincă de vanilie facem o compoziţie ca pentru crema caramel.
Cînd merele s-au înmuiat punem compoziţia peste ele şi lăsăm în cuptor cam 20 de min. În acest timp facem un blat de pandişpan, din 3 ouă, 3 linguri zahăr şi 3 de făină, pe care îl punem peste compoziţia din cratiţă pentru următoarele 15-20 de minute. Cînd e copt şi blatul de pandişpan scoatem cratiţa, o lăsăm cam 2 min. apoi, cu mare grijă întoarcem tortul pe o farfurie. Trebuie făcut acest lucru repede, cît e cald, altfel caramelul de pe pereţii cratiţei se întoreşte, dar numai după ce l-am lăsat puţin să se aşeze ca să nu se împrăştie crema caramel. La sfîrşit puteţi fie îmbrăca total tortul în frişcă, fie să-l decoraţi doar din loc în loc. Eu optez pentru a doua variantă, e mai frumos şi nu toată lumea este iubitoare de frişcă.
*E bună şi frişca vegetală, sigur vă rămîne de la Crăciun şi se păstrează bine cîteva zile în frigider, dar să închideţi bine cutia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu