Nu pot încheia săptămîna dedicată lui Che Guevara fără părerea unor oameni mai avizaţi decît mine sau decît politicienii ori "ziariştii" de la noi, despre Che
Unul este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul portughez Jose Saramango, care spunea:
"A fost văzut ca un Crist care coborîse de pe cruce pentru a izbăvi umanitatea, ca o fiinţă dotată capabil să scoată din pietre apa, cu care se va stinge toată setea şi să transforme apa în vinul din care să bea splendoarea vieţii. Şi toate acestea erau adevărate, căci portretul lui Che Guevara a fost în ochii a milioane de persoane, portretul demnităţii supreme a fiinţei umane."
…………………
Sau, tot el:
"Che Guevara, dacă se poate spune astfel, continuă să existe după ce a murit. Pentru că Che Guevara reprezintă doar celălalt om, latura cea mai dreaptă şi demnă a spiritului uman. Cea care de atîtea ori trăieşte adormită în interiorul nostru. Cea pe care trebuie să o trezim pentru a cunoaşte şi pentru a ne cunoaşte, pentru ca fiecare dintre noi să ne alăturăm drumului urmat de toţi."
(Jose Saramago, Presesncia literaria, 8 iunie 1997)
Dar să vedem şi cîteva opinii ale lui Frei Betto, un călugăr dominican, autor a peste 50 de cărţi şi deţinătorul unor premii literare.
"Figura exemplară a lui Che reprezintă o încurajare pentru toţi cei care încă mai cred în puterea speranţei."
………….
"A reînvia amintirea lui Che, aşa cum face doctorul Reinaldo Ustariz Arze, este un serviciu adus speranţei de dreptate şi pace. Noi putem astfel să credem că omul reprezintă încă un proiect viabil, atîta timp cît este animat de "Puternice sentimente de iubire", după cum proclama Che Guevara." (Frei Betto, Prolog la cartea lui R. Ustariz)
Sau, cu altă ocazie:
"…existau multe din elementele de seducător în înfăţişarea lui Ernesto Guevara, acel surîs glumeţ, care-l derutează pe duşman, cu ochii mîndri sub bereta albastră, fixaţi către utopia de a elibera Patria Latino-Americană."
Cu regretul de a nu putea evoca aici nici interviurile lui Fidel, nici ale lui Alberto Granados, pe care eu le-am urmărit în 1997 pe posturile străine, interviuri absolut excepţionale, care ar termina definitiv cu manipulările americane ori cu interpretările tîmpite de pe la noi, voi încheia această săptămînă despre Che cu o afirmaţie care rezumă totul. Ea aparţine editorialistului cotidianului din Cochabamba, Edwin Tapia Frontanilla, care spunea:
"CHE A PIERDUT RĂZBOIUL DE GHERILĂ, DAR A CUCERIT ISTORIA"
Iar istoria la el este scrisă cu literă mare. Eu am considerat că toată această frază definitorie pentru Che şi de luat în seamă de către noi, ceilalţi, trebuie scrisă cu litere mari. Pentru că exemple ca cel al lui ce, sînt în acest moment extrem de importante ca să ne păstrăm demnitatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu